ÇELİK KONSTRÜKSİYON
Teknolojinin hızla gelişmesiyle yapı malzemesi olarak bilinen çelik konstrüksiyon da devrimi yaşanıyor demek yanlış olmaz. Çeliğin yapısından dolayı çok amaçlı kullanılabilir bir malzeme olmasını sağlıyor. Çelik, betona göre çok daha fazla yük taşıyabilmektedir ayrıca elastikliği yönünden betona göre yedi kat fazladır. Çelik konstrüksiyon yapılarda tüm taşıyıcı iskelet sistemi çelikten üretilmesi ülkemizin de deprem ülkesi olması, birçok yerleşim yerinin de deprem riski taşımasından dolayı çelik konstrüksiyon da depreme dayanıklı bir malzeme olmasından dolayı tercih edilmektedir. Genellikle çelik konstrüksiyondan yapılmış fabrika, depo spor tesisi, atölye, hangar gibi geniş çaplı alanlar için ve geniş yüksekliğe sahip yapılar için de oldukça uygundur.
Çelik Konstrüksiyon Yapı Türleri
Çelik konstrüksiyon yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bunlar ağır çelik konstrüksiyon ve hafif çelik konstrüksiyon yapılar olarak ikiye ayrılmaktadır. Büyük açıklıklı, yükün yatay ve düşey olarak taşındığı fabrika binaları örnek verilebilirken, prefabrik yapı ve depolar da hafif çelik konstrüksiyon yapıları örnekler niteliktedir.
Ayrıca Çelik konstrüksiyon yapılar başka bir ayrıma daha tabidir. Bu ayrım yalıtımlı çelik konstrüksiyon ve yalıtımsız çelik konstrüksiyon olarak bilinir. Yalıtımlı yapıların duvar ve özellikle çatı kısımlarında kullanılan poliüretan paneller ya da taş yünü paneller sayesinde ısı yalıtım ve ses yalıtım sağlanmaktadır. Yalıtımsız çelik konstrüksiyon tercih edilerek yapılan binalar da diğer yapılara göre fiyat bakımından daha ekonomik olmasındandır.
Çelik Konstrüksiyonun Kullanıldığı Alanlar
Çelik konstrüksiyon yapının endüstrisi oldukça geniştir. Çelik konstrüksiyon yapılar genellikle çelik fabrika binaları, uçak hangarları, çelik sanayi yapıları, spor tesisleri, hangarlar, atölyeler, çelik konstrüksiyon depolar ve depo merdivenleri gibi. Bunun yanı sıra en fazla kullanım alanı da yangın merdivenleridirdiyebiliriz. Yasal olarak da yapılma zorunluluğu olan yangın merdivenleri çelik konstrüksiyondan imal edilmektedir. Çünkü yangından en az etkilenen materyale sahiptir. Yine yaya üst geçitleri, otoyollar çelik konstrüksiyondan yapılmaktadır.
Çelik Konstrüksiyonun Avantajları
Oldukça hafif olması nedeniyle çelik konstrüksiyon daha az deprem yüklerine maruz kalır, sağlamdır, kontrol edilebilirlik özeliği vardır. İmalatında ve montajın da işçiliğinde zamandan tasarruf sağlamaktadır. Çelik konstrüksiyon betondan çok daha hızlı ve pratik şekilde denetlenebilir.
Çelik konstrüksiyon yapıların kurulumu da oldukça hızlıdır, defalarca sökülüp istenilen şekilde tekrar tekrar monte edilebilir deforme olmaz uzun ömürlüdür. Çelik 0 geri dönüştürülebilir madde olmasından dolayı bu tarz işlem kaç kez yapılırsa yapılsın, çelik özelliğini kaybetmez ve en önemlisi çevreye zarar vermez.